Annerledes

Noen ganger er det vanskelig å vite hvor man skal begynne, og hvordan man skal få det ned på papiret. Det er så mange tanker på en gang, men ikke noen klar begynnelse eller slutt. Men det er et ord som jeg har lagt litt ekstra merke til de siste dagene, hver gang det blir nevnt så har det vekket noe i meg, og det ordet er «annerledes.» Og jeg har noe stanker om dette som jeg ønsker å dele.

«Jeg har hele livet følt meg annerledes», «jeg er ikke som alle andre, jeg er annerledes». «Når man er født annerledes så mister man rettigheter, staten tar fra deg noen rettigheter…»

Så blir jeg litt sånn, ja, men…. For annerledes, hva er egentlig det? For meg så henger det sammen med en tanke om at det er noe som er normalt, noe som er mer riktig enn noe annet, og det treffer meg så hardt, jeg får lyst til å kaste opp av det ordet, normalt.. For meg så er det ikke en fasit, det er ikke en type menneske som er det normale mennesket. Jeg føler på mange måter at kompleksiteten i mennesket forsvinner da vi leter etter det normale, for da alt kommer til alt så er det vel ingen av oss som er like. Så hvorfor er det da sånn at hvem man tiltrekkes av skal gjøre deg noe mer annerledes enn f.eks hvordan yrke man ønsker å ha, eller hva man liker å spise til middag? Hva er det som gjør at man er så annerledes om man er født med ett kromosom for mye, eller om man tenker og reflekterer på en annen måte enn det mange mener er normalt? Hva er det som gjør at det er noen forskjeller som er mer akseptert enn andre?

Alle er jo egentlig annerledes, og alle er jo egentlig normale..

Det er bare det at på et tidspunkt så ble det bestemt at noe er mer normalt enn noe annet, og noe er mer annerledes enn noe annet. Og at det fremdeles er sånn i 2019 det forundrer meg, og det gjør meg egentlig ganske trist. Hvorfor er det sånn at det fremdeles er vanskelig å akseptere ulikhetene?

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, eller hvor jeg skal slutte. Det er så mye mer man kan snakke om og diskutere, hvorfor er det sånn at allerede i barnehagealder skal det finnes ut hvor normal man er, er du aldersadekvat? Passer du inn i skjema mitt? Oppskrifter på hva som er det normale barnet blir tredd nedover hodet vårt fra første stund, og det er så mye mye mer.. Jeg vet ikke helt om det gir noen mening, eller om det bare er et kaos av tanker, men det spiller ingen rolle. For nå er det skrevet ned, det er noe, og det er der ute..

Bare noen tanker fra denne kanten en regnfull torsdag, sånn midt i mellom vasking av bad, og rydding og vasking av kjøkken.